Hur tillverkar man pellets?

Vi börjar med vad pellets egentligen är.
Pellets är till för att förbrän
na till värmeenergi. Pellets bestå av sågspån, flis eller kutterspån som pressats samman för att skapa en liten korv, en så kallad pellets.
Pellets säljs i dimensionerna 5-12 millimeter och går att köpa i bulk eller i säck. Det finns många fabrikat av olika kvalité. På senare år har det importerats biomassa och pellets från utlandet. Detta beror på våra torra somrar och blöta vintrar. Det har helt enkelt inte gått att avverka skog i Sverige.

Hur tillverkas pellets?
Restprodukter från snickeri- och skogsindustrin utgör råvaran
i
pellets. Råvaran torkas till en torrhetsgrad på 92 till 95 %. När råvaran har rätt torrhetsgrad mals den till en massa och pressas sedan ut genom en matris med hålstorlek på 5-12 millimeter. Vi sammanpressning bildas det ett naturligt lim (lignin) som håller samman pelletsen. Spånrester sållas bort innan förpackning i säck och torrsilos. Består din leverans av pellets mycket spån så har den inte bliv rätt hanterade.

Hur är pellets miljövänligt?
Man kan säga att en
pellets är miljöneutral, vilket ligger nämnare sanningen. Eftersom man tar tillvara på spillprodukt från en annan industri så bidrar man inte heller till skogsavverkning mm. Askan som bildas av förbränningen går också tillbaka i kretsloppet.

Pellets är ömtåligt.
Pellets är ömtåligt, utsätts pelletsen för stötar eller tryck så faller de sönder till sågspån, det minskar energieffektiviteten och skapar slaggning i pelletsbrännaren.
Pellets bör inte förvaras utomhus då fuktighetsgraden är en viktig faktor i hur väl en pellets presterar i energiförbränning. Förvara pellets inomhus eller under tak och presenning. Pellets har mycket lågfukthalt som hjälper den ifrån att ruttna eller mögla.
Om du förvara pelletsen inomhus bör du sörja för god ventilation pga. en viss utsöndring av kolmonoxid från pelletsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *